Fitcoins; het zijn de Air Miles voor een gezonder leven

Dinsdag, 2 januari 2024

De Nederlander moet meer bewegen, gezonder worden. In De Pitch vertelt Peter Verbeek hoe hij daar Fitcoins voor inzet. Om de activiteiten uit te breiden naar meer gemeentes en lokale ondernemers zoekt hij via Nxchange zo’n 250.000 euro.

Het Eindhovense bedrijf Its My Life ontwikkelde een digitaal platform waarop bedrijven een vitaliteitsabonnement voor hun personeel kunnen afsluiten. Werknemers die deelnemen ontvangen de zogenoemde Fitcoins door te lopen – gekoppeld aan een stappenteller, te fietsen of deel te nemen aan sportieve, educatieve en sociale activiteiten. Met de verdiende digitale munten kunnen zij dan producten of diensten kopen die de fitheid weer verder bevorderen. ,,We zijn al succesvol bij tientallen bedrijven en gemeenten, maar onze ambitie is veel groter”, aldus Peter Verbeek van Its My Life, ,,want iedereen verdient een gezond leven. We moeten echt de gezondheidsverschillen in Nederland verkleinen.”

Het platform draait al in de zakelijke wereld. Its My Life heeft echter een missie het werkveld te gaan verbreden naar mensen met lagere inkomens en in het verlengde daarvan de lokale economie te stimuleren. ,,Lagere inkomens leven gemiddeld korter en hebben eerder chronische ziekten dan mensen uit de hogere inkomensgroepen”, stelt Verbeek. ,,De gemeente Eindhoven heeft inmiddels in het project geïnvesteerd zodat we sociale trajecten kunnen opstarten. Voor de gemeente Helmond werken we mee aan het programma Super Sociaal. De minima in deze stad hebben een account gekregen om hun groente of fruit af te rekenen met de Fitcoins die ze hebben gespaard. De opzet is dat mensen ook bij lokale ondernemers hun Fitcoins kunnen gebruiken. Een retailer beloont een gezonde aankoop met Fitcoins; het zijn de Air Miles voor een gezonder leven.”

‘Iedere Nederlander kan aandeelhouder worden’

Om het bestaande platform uit te breiden naar die nieuwe doelgroepen regelt Its My Life via Nxchange de financiering. Verbeek: ,,Waarom sharefunding? We vinden het uitgeven van aandelen een chique idee. Iedere Nederlander kan zo voor 90 euro instappen. We hebben een positieve cashflow, maar kunnen via Nxchang wel een impulsje gebruiken.”

Het artikel op de originele plek lezen of meer artikelen van de Ondernemer lezen? Dat kan op hun website.