Interview met Marieke de Groot: “Gezondheid begint bij kleine keuzes die je volhoudt.”
Door Kasper Hetterschijn | Fitcoins Health Hero Interview
Introductie
Marieke de Groot is voedingsdeskundige, leefstijlcoach, schrijver én medeoprichter van de Voedingsacademie. Wat haar uniek maakt? Ze combineert wetenschappelijke kennis met een praktische aanpak die mensen daadwerkelijk in beweging zet – zonder dogma’s, maar met aandacht voor balans, rust en échte verbinding. In dit interview deelt ze haar persoonlijke reis van finance naar voeding, haar ervaringen in Spanje en hoe zij als moeder, ondernemer en expert dagelijks zoekt naar haalbare gezondheid.
Marieke, je geeft workshops, schrijft boeken en spreekt bij grote bedrijven. Had je als kind al zo’n missie met voeding voor ogen?
Nee, totaal niet zelfs. Ik wist eigenlijk lange tijd niet wat ik wilde. Als kind was ik dromerig en serieus, maar een spreekbeurt vond ik de hel. Nu sta ik moeiteloos uren voor groepen. Eigenlijk geef ik gewoon spreekbeurten voor volwassenen – en daar geniet ik van. Maar nee, dit pad had ik nooit van tevoren bedacht.
Na een studie International Business in Spanje kwam ik in de finance terecht. Dat voelde al snel leeg: ik wilde bewegen, mensen helpen, iets bijdragen. Dus ben ik terug naar school gegaan voor voeding en diëtetiek. Maar ook daar botste ik soms met de visie – vooral in de reguliere zorg, waar ik me beperkt voelde in hoe ik mensen écht kon helpen.
Bijvoorbeeld een patiënt met diabetes die zijn leefstijl wilde omgooien. Fantastisch, dacht ik. Maar de huisarts geloofde niet dat hij dat zou volhouden. Terwijl ik juist zag wat voeding kon doen. Uiteindelijk koos ik ervoor om samen met Brenda de preventieve kant op te gaan – mensen helpen vóórdat ze ziek worden. Dat voelde veel vrijer.
Niet zwart-wit denken. Brood is niet slecht. Maar eet je het 21 keer per week, dan is de balans zoek – je eet ook geen 21 keer per week broccoli. Mijn basis: drie voedzame maaltijden per dag, met groente, gezonde vetten en eiwitten. Dan ben je verzadigd en heb je geen behoefte aan constante snacks.
Zeker. Stress heeft direct invloed op je bloedsuikerspiegel. Dat meten we ook met sensoren die 24/7 inzicht geven. Het verschil tussen gehaast lunchen achter je laptop of in rust aan tafel is enorm. Je lijf reageert anders. Eten is niet alleen brandstof – het is ook een moment van rust, verbinding en aandacht.
Ja, vooral Spanje heeft me gevormd. Het sociale, de rust, het buitenleven – dat neem ik nog steeds mee. In Finland voelde ik meer afstand. Spanje voelde als thuiskomen. Die verbondenheid probeer ik ook te brengen in mijn werk: met humor, echtheid en ruimte om jezelf te zijn.
Door het simpel te houden. Vroeger moest ik van mezelf lang sporten – nu sport ik korter, maar vaker. En koken? Dat doe ik graag, maar ook praktisch. We ontwikkelen recepten die voedzaam én haalbaar zijn. Geen ingewikkelde superfoodlijstjes, maar basismaaltijden die verzadigen en energie geven.
Wees mild. Kinderen hoeven niet alles perfect te eten. Proeven is genoeg. Thuis geef je een basis mee – daar vallen ze later op terug. En betrek ze erbij: laat ze kiezen in de supermarkt, help mee koken. Gezondheid begint bij samen doen, niet bij perfectie.
Slotboodschap
Gezondheid is geen einddoel, maar een dagelijks proces. Het begint bij kleine, haalbare keuzes: rust tijdens de lunch, een soep in de vriezer, groenten bij je ontbijt. Er is geen goed of fout – als je bewust kiest en geniet, ben je al op de goede weg. Je lijf heeft geen perfectie nodig, maar aandacht. Elke dag een beetje.